04 Jun 2012

Nestum Fried Prawn with Mango Salsa n Asparagus


Bahan-bahan: 
10 - 15 ekor udang sederhana
Setengah cawan tepung jagung
Setengah cawan tepung beras
Setengah cawan tepung gandum
1 cawan nestum
Garam dan lada hitam
Sebiji telur

Seikat asparagus
Sebiji mangga masak
1 batang cili merah
1 batang cili hijau
1 biji bawang merah sederhana
Sedikit Daun ketumbar 
1 biji limau nipis
Garam dan lada hitam

Cara-cara memasak udang:
1. Buang kulit udang dan bersihkan.
2. Taburkan sedikit garam dan lada hitam
3. Campurkan ketiga-tiga jenis tepung yang telah diayak bersama nestum. Letakkan sedikit garam dan lada hitam.
4. Celupkan udang dalam telur yang telah dipukul dan gaul rata dalam tepung tadi. Goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat udang dan toskan minyak.

Cara-cara membuat salsa mangga:
1. Cincangkan cili merah, cili hijau, bawang merah dan daun ketumbar. Letakkan dalam satu mangkuk.
2. Cincangkan sebiji mangga masak dan campurkan dalam campuran cili-cili tadi.
3. Perahkan dengan jus limau nipis.
4. Tambahkan sedikit garam dan lada hitam dalam

* Asparagus dipotong panjang dan dicelur dalam air panas dan toskan.

Cara untuk menghidang:
1. Separuh asparagus disusun di atas pinggan.
2. Letakkan udang.
3. Letakkan salsa mangga,
4. Taburkan lebihan asparagus.
5. Taburkan salsa mangga di atas asparagus.

Tip:
1. Kalau tak nak guna nestum, boleh ganti dengan oat atau serbuk roti panko atau kalau tak suka bijiran, masih lagi boleh dapat salutan tepung yang rangup.
2. Kalau tak nak guna udang, boleh guna sotong atau isi ikan atau isi ayam.
3. Boleh guna lada capsicum kalau tak nak guna cili merah dan hijau. Kalau lidah korang tebal boleh jugak guna  cili padi tapi nama tu dah tak berapa nak salsa sangat la.
4. Kalau tak suka mangga janganlah korang guna manggis pulak ye. Boleh guna tomato tapi jadi tomato salsa la.
5. Kalau tak suka daun ketumbar boleh guna English Parsley.
6. Kalau rasa limau nipis tu tak buat korang terangkat boleh ganti dengan lemon setengah biji. Tak digalakkan guna cuka buatan atau cuka epal sebab kita nak buat resepi dengan bahan-bahan segar je k.
7. Kalau tak suka asparagus ke aspalela ke boleh ganti dengan French Bean atau nama Melayunya kacang buncis. Tolong jangan ganti dengan kangkung, kailan atau bayam ye. Apatah lagi kalau korang ganti dengan taugeh. Haha.... Ayyooo jangan macam-macam k.

* Kalau korang rasa resepi ni tak best tak payah cuba la der... Kang terpotong jari cam Azwan Ali kang naye je. Selamat mencuba dan selamat makan.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan